Uussuomalainen palapeli

Maahanmuuttaja, pakolainen, turvapaikan hakija, kiintiöpakolainen, turvapaikan saanut… On maahanmuuttajia ja maahanmuuttajia, mutta millä statuksella kukin on Suomessa. Osa on tullut töihin tai avioliiton kautta Suomeen. Ulkonäkökään ei kerro kaikkea.

Tässäpä sitä on ihmetelty ja opittu uutta MyOppis-hankkeen alkumetrit. Positiivisen yllätyksen on tuonut se, miten runsas joukko toimii maahanmuuttajien apuna ja tukena. Osa toimii työnsä puolesta ja osa vapaaehtoisuuden pohjalta. Vastaanottokeskus ja sen jälkeen kotoutumiseen liittyvät palvelut ovat sitä virallista puolta. Kotikunnan löytymisen jälkeen maahanmuuttajalle kuuluvat kaikki normaalit kuntalaisen palvelut. Toimijoina on myös lukuisa joukko erilaisia hankkeita. Hankkeiden harmina on usein lyhytkestoisuus ja hankehenkilöiden vaihtuvuus. Vapaaehtoistoimintaa ovat erilaiset ystävätoiminnat ja kohtaamispaikat. Kaikkia yksityishenkilöitä ja heidän panostaan kotoutumiseen ei osaa arvatakaan!

Miten maahanmuuttajat selviävät tässä kaikessa palvelujen ja aktiviteettien viidakossa? Entä tämä suomalaisten valtava innostus hoitaa kaikki asiat netin kautta? Monesti erilaisten tukien hakeminen sähköisesti on vaikeaa suomea äidinkielenään puhuvillekin. Mitä palveluja sinulle kuuluu? Entä sinulle? Osaatko suomea vai tyssääkö opiskelu ja työnteko siihen?

Ammatillisen koulutuksen reformin jälkeen koulutus on sujuvaa. Aiemman osaamisen entistä huolellisempi huomioiminen, henkilökohtainen opintopolku ja kielitietoinen opetus tuovat joustoa opintojen aloittamiseen ja toivottavasti myös työllistymiseen. Toivottavasti myös koulutuksen rahoitus ihan oikeasti mahdollistaa täsmäopintojen suorittamisen. Siis ihan oikeasti niin, että koulutuksen järjestäjän kannattaa tehdä yksityiskohtaiset henkilökohtaiset osaamisen kehittämissuunnitelmat jokaiselle. Rahoituksen ja järjestämisluvan mukaisten opiskelijamäärien vähetessä pessimisti helposti ajattelee, että maahanmuuttajat jäävät jalkoihin. Kannattaako koulutuksen järjestäjän nähdä vaivaa, jos opiskelupaikat täyttyvät muutenkin?

Ammatillisen koulutuksen muutosten jälkeen on tulossa maakuntauudistus, joka vaikuttanee kotoutumiskoulutusten järjestämiseen. Jatkuva muutos on siis edelleen totta. Palapelin palat ovat pahasti levällään ja mukana on paloja useammasta pelistä. Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen totesi, että kotouttamisen onnistuminen ratkaisee sen, onko lasku maahanmuuttajista positiivinen vai negatiivinen. Maahanmuuttajien ohjauksessa tarvitaan nyt erityistä toivon näkökulmaa ja vankkaa tahtotilaa Suomeen kotoutumisen onnistumiseksi.

MyOppis hankeverkostoon kuuluvat Oulun seudun koulutuskuntayhtymän lisäksi, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä, Ammattiopisto Luovi ja Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos.

Virpi Virtanen
Projektityöntekijä
Kpedu, Keski-Pohjanmaan Oppisopimustoimisto

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s