Kysely oppisopimuksesta peruskoululaisille keväällä 2016

OpsoDiili Etelä -hankkeessa selvitettiin peruskoulun päättävien (keski-ikä 15,6 vuotta) näkemyksiä oppisopimuskoulutuksesta keväällä 2016. Kyselyssä selvitettiin, mistä nuoret saavat tietoa opiskeluvaihtoehdoista, minkä verran eri henkilöt vaikuttavat opiskelupaikan valintaan ja miten hyvin he tuntevat oppisopimusopiskelua. Vastauksia saatiin jopa 1568, tasapuolisesti tytöiltä ja pojilta. Eniten vastauksia saatiin Helsingistä (32 %) ja loput muun muassa Porvoosta, Kotkasta ja Espoosta.

Taloudellisen Tietotoimiston, Tutkimusyhtiö T-Median ja Vetovoimayhtiö Gravitonin Nuorten unelmia -julkaisussa (2016) kootaan myös Kun koulu loppuu 2016 -tutkimuksen tuloksia. Tutkimukseen vastasi 7 700 yläluokkalaista ja lukiolaista tulevaisuuden suunnitelmistaan jatko-opintoihin, työuraan ja työelämään liittyen. Julkaisussa muistutetaan vanhasta totuudesta ’’tulevaisuus on nuorissa’’, joten selvitetään heidän mielipiteitään ja tietoa työelämästä ja autetaan heitä tekemään oikeita ja kestäviä valintoja. Tulevaisuuden työelämää, taloutta ja työllistymistä on haastava ennustaa edes asiantuntijoiden avulla. Näin nuoret esimerkiksi pitävät välivuotta.

On hienoa, että nuoret ottavat alan valinnan ja työn tekemisen tosissaan. Pidetään huoli, että vastavalmistuneet pääsevät pian töihin, jotta osaamisen ilo siirtyy työelämään. Jos valmistuttuaan ei pääse töihin, alkaa usko koulutukseen horjua ja yhteiskunnan investointi koulutukseen ei ole enää niin arvokasta. (Nuorten unelmia -julkaisu).

Nuoret vastasivat, että he itse vaikuttavat selkeästi eniten peruskoulun jälkeisen opiskelupaikan valintaan. Vanhemmilla ja kavereilla on nuorten mukaan seuraavaksi eniten vaikutusta seuraavan opiskelupaikan valinnassa ja opinto-ohjaaja vaikuttaa vähiten valintaan. (OpsoDiili-hanke).

Opinto-ohjaajan tärkeys ilmenee opiskeluvaihtoehdoista tiedon saannissa, sillä jopa 70 % nuorista kokee saavansa tietoa eri opiskeluvaihtoehdoista erittäin hyvin tai hyvin opinto-ohjaajaltaan. Vanhemmilta ja kavereilta tietoa sai erittäin hyvin tai hyvin 44 % nuorista. Alle 40 % vastasi löytävänsä tietoa erittäin hyvin tai hyvin sosiaalisesta mediasta. Samalla lähes puolet myös ilmoittivat, etteivät käytä somea ollenkaan opiskelupaikkojen tai koulutusvalintojen etsimiseen. Lehdistä ja televisiosta tiedonhakuun käytti alle 10 %. (OpsoDiili-hanke).

Nuoret eivät tunne riittävästi oppisopimuskoulutusta (Taulukot 1 ja 2). Vain 34 % vastasi, että hänelle on esitelty oppisopimusta ja 13 % on harkinnut oppisopimusta. VALMAn ennakkojaksosta tiesi vain 18 % ja oppilaitoksessa opiskelun ja oppisopimuksen yhdistämisen mahdollisuudesta tiesi 44 %. Noin puolet eivät myöskään tienneet, että työpaikka tulee etsiä itse ja että oppisopimuksessa saa palkkaa ja saman tutkinnon kuin oppilaitoksesta. (OpsoDiili-hanke).

Taulukko 1 Oppisopimuksen tunnettavuus peruskoulun päättävillä (N = 1568). (OpsoDiili-hanke)

               Kyllä                   Ei        Ei osaa sanoa
Oletko harkinnut oppisopimusta?                 13,3 %                 49,6 %                37,1 %
Onko sinulle esitelty oppisopimusta?                 34,2 %                 43,4 %                22,5 %
Oletko harkinnut yrittäjyyttä?                 22,9 %                 47,8 %                 29,27 %
Oletko hakenut työpaikkaa/ollut kesätöissä?             45,8 % / 31,0 %            44,6 % / 64,1 %              9,6 % / 4,9 %

Taulukko 2 Oppisopimuksen tunnettavuus peruskoulun päättävillä (N = 1568). (OpsoDiili-hanke)

Tiesitkö…                      Kyllä                        Ei
VALMAn ennakkojaksosta                       17,5 %                       82,5 %
X+Y-mallista (oppilaitoksesta oppisopimukseen)                       44,6 %                        55,4 %
Pitää etsiä itse työpaikka                       53,3 %                       46,7 %
Oppisopimuksessa saa palkkaa                       50,3 %                       49,7 %
Oppisopimuksella saat saman tutkinnon kuin oppilaitoksesta                       42,9 %                       57,1 %

Natalia Saraste
Projektityöntekijä
Helsingin kaupungin opetusvirasto
Stadin oppisopimuskeskus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s