Vuorovaikutusta yritysten ja muiden keskeisten sidosryhmien kanssa

Jatkuvat muutokset kunkin toimintaympäristössä ovat tätä päivää ja luultavasti pysyvä ilmiö. Ammatillisen koulutuksen reformi tuo taas varmasti kerralla paljon muutoksia. Näistä aiheista on keskusteltu myös Opsodiilin tapaamisissa. Aika usein sorrutaan jopa spekuloimaan sillä, mennäänkö nyt tehtävillä toimilla oikeaan suuntaan ja onko kaikki asiat nyt huomioitu nykyisen ja mahdollisesti tulevien säädösten osalta. Ainahan pitää miettiä kokonaisuutta, mikä meitä tässä hankkeessa toimijoita lopulta ohjaa. Meillä on hyväksytty hankehakemus ja -päätös, jota olemme sitoutuneet noudattamaan. Meillä on myös kunkin organisaation omat tavoitteet samoilla aihealueilla. Entä asiakkaiden tämän hetken tarpeet, huomioidaanko ne riittävästi?

Kehittämishankkeet ovat erittäin hyviä ja tärkeitä, ilman niitä riski kulkea laput silmillä kasvaisi merkittävästi. Hankkeissakin on kuitenkin muutamia heikkoja kohtia, esimerkiksi ”hitausmomentti” ja toisaalta ennenaikaisuus. Opsodiilinkin siemen on kylvetty jo aikoja sitten, silloin ei vielä reformista puhuttu, ainakaan ääneen. Kehittämishankkeissa on toisaalta riski, että hankkeessa toimivat ovat niin innovatiivisia, että toimintaympäristö ei ole vielä hankkeen aikana valmis suunniteltuihin toimintamalleihin ja palveluihin. Mutta meillehän ei käy niin, eihän.

Keskeisessä roolissa ovat tässäkin asiassa asiakkaat. Mitkä ovat asiakkaiden tarpeet, mikä toimii nykyisellään hyvin ja missä olisi kehitettävää. Tapoja selvittää asiakkaiden tarpeita on tietysti monia, yksi erinomainen on tietysti tuo malli jota Kaisa kuvaili Tredussa tehdyn Varttikampanjan muodossa, eli puhelinsoitot ja tapaamiset. Asiakaskuuntelutilaisuudet on myös kokemuksemme mukaan varsin toimiva malli. Olemme kutsuneet yritysten edustajia pienimuotoisiin tilaisuuksiin, joissa meillä oppisopimustoimijoilla on ollut isot korvat ja pieni suu. Viimeisin oli toukokuussa Porissa soten + pupan asiakaskuuntelu, jossa oli oikein ”hyvää pöhinää”. Esimerkiksi huomioista voisi nostaa digitalisaation oppisopimuksen yhteydessä: työpaikoilla on hyvin erilainen tilanne valmiuksien ja yleisesti osaamisen suhteen käyttää verkossa tarjolla olevia palveluita. Nuoret ovat pääsääntöisesti somen käyttäjinä erittäin taitavia ja oppilaitoksissa myös aikuisopiskelijoita kannustetaan ja opetetaan erilaisten kanavien ja alustojen käyttöön. Monessa työpaikassa tilanne on toinen: Oppilaitokset ovat liikaa edellä työpaikkoja tässä asiassa. – kommentti yrityksen edustajalta. Eli tärkeää on sovittaa kullekin asiakkaalle parhaiten sopivat instrumentit myös näissä asioissa.

WP_20160615_11_44_07_ProWP_20160615_11_43_49_Pro

Sitten vielä ihan lyhyesti siitä mistä minun oli tarkoitus kirjoittaa, eli Opsodiili Länsi-Suomen väreissä järjestetystä Oppisopimuskoulutuksen tulevaisuuden näkymiä -seminaarista, joka pidettiin Raumalla 15.6.2016. Pääpuhujana seminaarissa oli Esa Karvinen Opetushallituksesta ja aiheena luonnollisesti reformin muutosehdotukset.  Osallistujia seminaarissa oli kaikkiaan noin 60, edustaen yrityksiä, ammattiliittoja, te-
toimistoa, yrittäjäjärjestöjä jne. Paikalla oli myös kaksi X+Y -mallia. Eli suomeksi sanottuna kaksi nuorta R-Sarkon Oy:stä, jotka suorittavat perustutkinnon loppuun vajaan vuoden kestävällä oppisopimuksella. Heidän vastuuopettajansa Ilkka Kallio avasi taustoja miten heidän kohdallaan oppisopimukseen päädyttiin. Opiskelijat olivat
ensin työssäoppimisjaksolla ja heille tarjottiin oppisopimusta koska tarjolla oli ”hyviä tyyppejä” ja yrityksellä oli hyvä kokemus yhteistyöstä oppilaitoksen ja oppisopimuskeskuksen kanssa. Tutut henkilöt auttavat prosessissa, on kokemusta ja luottamus
siihen, että kaikki hoitavat oman roolinsa.

Teijo

Teijo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s