Meillä on huippu tuote – auta asiakastakin ymmärtämään se!

Henkilöstön kehittäminen on yrityksissä ajankohtaista, mutta oppisopimusta ei aina osata hyödyntää oma-aloitteisesti osaamisen kehittämisessä. Yritykset kaipaavat oppisopimuksen asiantuntijoita koulutuksen suunnitteluun. Viime syksynä järjestetyssä tuotteistusvalmennuksessa syntyi idea varttikampanjasta, jonka tarkoituksena on kertoa yritykselle vartissa oppisopimuksen mahdollisuuksista. Tredussa ryhdyimme toteuttamaan kampanjaa OpsoDiili -ja OpsoEtsivä -projektien yhteistyönä. Kevään 2016 aikana Sami Heikkilä on kiertänyt yrityksiä varttikampanjan idean mukaisesti. Haastattelimme Samia hänen kokemuksistaan ja keräsimme teille parhaimmat vinkit yrityskäynneille.

Vaihe 1. Jalka ovenväliin – asiakasryhmien luomisesta yrityskäynteihin

– Minulle työn luonne oli jo tuttua, sillä kokemusta on kertynyt asiakastyöstä ja asiakassuhteiden rakentamisesta. Haasteena tässä oli valmiin segmentoidun yritysasiakasrekisterin puuttuminen. Ensimmäiseksi aloitin työn listaamalla isoja yrityksiä, jonka jälkeen lähdin tekemään soittokierrosta.
Puhelimessa kerroin lyhyesti, että olemme yrityksesi osaamisen kehittämistä varten ja järjestämme maksutonta henkilöstökoulutusta sekä nykyisille työntekijöille että uusien työntekijöiden rekrytointiin. Puhelun aikana sovin käynnin yritykseen. Tämän lisäksi tein yrityskäyntejä, ilman että tapaamisesta oli sovittu etukäteen. Yrityksissä oli erittäin hyvä vastaanotto, useimmiten yrityksen tilanteesta ja suunnitelmista kerrottiin mielellään.

  • Soittaessa yritykseen ja käyntiä sopiessa pidä asia yksinkertaisena; voit puhelussa kertoa esimerkiksi vain, että tarjoamme maksutonta henkilöstön koulutusta ja tulemme kertomaan tarkemmin paikanpäälle.

On mulle näistä joskus joku soittanut, mutta olisi pitänyt lähteä netistä jotain penkomaan. Ei mulla sellaiseen aikaa ole. -catering -alan yrityksen omistaja

Vaihe 2. Kahvipöytäkeskusteluista koulutusratkaisuihin

– Yrityskäynnillä aloitan keskustelun siitä, mitä firmalle kuuluu, miten viimevuosi meni, minkälainen on tulevaisuudennäkymä ja miten siihen on varauduttu. Esitän avoimia kysymyksiä yrityksen toiminnasta, minkälaisia työtehtäviä eri yksiköiden työntekijöillä on ja minkälaista osaamista jokainen työtehtävä vaatii. Kartoituksen jälkeen käyn läpi eri tutkintovaihtoehtoja liittäen ne yrityksen työntekijöiden työtehtäviin ja kuvailen tilanteita, miten koulutuksesta hyödytään kussakin työtehtävässä. Koulutus pitää saada osaksi yrityksen arkea. Käynnillä pitää ymmärtää, mitä yrittäjä meiltä haluaa ja tarvitsee, sekä mitä koulutus juuri hänen yrityksessään tarkoittaa. Tärkeää on, että kysyy avoimesti erilaisia kysymyksiä ja on aidosti kiinnostunut.

Pakkohan se on koulutukseen lähteä, kun tultiin työpaikalta hakemaan.
-vaatekaupan myyjä

– Minun tehtäväni on asettua työntekijän asemaan ja tunnistaa miten sitä työtä tehdään ja miten työntekoa voisi kehittää tai tehostaa. Kehitystarpeet tulevat yleensä ilmi keskusteluiden aikana, eli kun puhutaan mihin suuntaan liiketoiminta on menossa. Esimerkiksi eräässä yrityksessä tuotannon ja myynnin esimiehistä osa oli eläköitymässä lähivuosien aikana. Lähdimme kartoituksessa keskustelemaan, pitäisikö poimia jäljelle jäävistä hyvän asenteen omaavista henkilöistä muutamia ja kouluttaa heitä jo valmiiksi tulevia muutoksia silmälläpitäen.
Ratkaisut syntyvät vasta keskusteluiden myötä. Ensisijaisen tärkeää on ehdottaa yrityksille ratkaisumalleja, joista asiakkaan on helppo valita. Ei tehdä koulutukseen ryhtymisestä liian vaikeaa, vaan työnantajalta tarvitaan vain myöntyminen tai kieltäytyminen koulutukseen.

Mä oon nyt vähän hämmentynyt, että sä vaan tulit tarjoamaan mulle mahdollisuuden tutkintoon vai? -koruliikkeen myyjä

  • Ohjaa keskustelua niin, että ymmärrät minkälaisia työtehtäviä yrityksessä on, ja minkälaista osaamista työtehtävät vaativat.
  • Tee konkreettiset työtehtäväkohtaiset ehdotukset; muista aina kuvailla koulutusta yritykseen sopivalla työtehtävällä.
  • Tarjoa yritykselle helposti ymmärrettävä ja valmis paketti.
  • Ole ytimekäs ja kerro asiat, mitä yrittäjä haluaa kuulla: hyötyä ja helppoutta!

Vaihe 3. Usko, tuote ja rohkeus

– Rekrytoinnit ovat erittäin kiven alla, ensisijaisesti työpaikat täytetään vuokrahenkilöillä. Oppisopimuksen tulee tarjota yrityksille jotain muuta. Olen yllättynyt, miten paljon oppisopimus mielletään nuorisokoulutuksena tai noviisien kouluttamisena. Suurelle osalle yrityksistä on tullut yllätyksenä, että oppisopimuksella voidaan syventää nykyisten työntekijöiden osaamista. Olen myös yllättynyt miten helppoa on ollut saada sovittua käynti yritykseen, tällä hetkellä 9/10 yrityksestä on suostunut tapaamiseen. Yrityskäynnit ovat tuottaneet myös todella hyvin tulosta, parin kuukauden aikana on tullut 65 tutkintoa, joista kolmasosa perustutkintoja.

Tää oli todella hyvä palaveri. Ei me tiedetty, että teiltä saa ihan johtoryhmätason koulutusta. -teollisuus yrityksen kehityspäällikkö

  • Muista, että homma ei ole persoonasta kiinni, perusasiat ja ajatukset ovat monistettavissa ja kaikilla käytettävissä!
  • Hyväksi todettu argumentti: ’’Tämä koulutus on hyvä tapa palkita työntekijää, mutta kasvaneen osaamisen ja työinnon kautta se hyödyttää yritystä sekä helpottaa sinun johtamisen arkea.’’
  • Useasti tutkinto on päätetty heti käynnin aikana, joten tilanteeseen sopiessa ehdota sitä rohkeasti!
Kaisa_Luhtala

Kaisa Luhtala, Tampere

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s