Osaamistarvekartoituksilla räätälöityihin oppisopimusratkaisuihin

OSAOn Oppisopimusyksikön koordinoimassa OpsoDiili Pohjoinen -projektissa kehitetään toimintamallia työnantajien osaamistarpeiden kartoittamiseksi.

Osaamistarpeiden kartoittaminen kevyellä mallilla

Työnantajien osaamistarpeiden kartoittamiseen on kehitetty toimintamalli, jonka avulla tarpeisiin pureutuminen mahdollistuu systemaattisesti. Kartoituksen on tarkoitus olla kevyt, jotta työnantajien kynnys kartoitukseen osallistumiseen olisi mahdollisimman matala.

Osaamistarvekartoituksessa käydään läpi yrityksen henkilöstöltä edellytettävä osaaminen ja siihen peilattuna osaamisen nykytila. Tästä johdettuna päästään siihen, millaisia akuutteja osaamisen kehittämisen tarpeita yrityksessä tällä hetkellä löytyy. Työnantajan kanssa keskustellaan myös mahdollisista lähitulevaisuuden muutostilanteista kuten eläköityminen, osallistuminen suurhankkeisiin, toimialan kehitys, asiakkaiden muuttuneet tarpeet sekä yrityksen kasvutavoitteet. Tämän keskustelun avulla päästään kiinni osaamisen kehittämisen tarpeisiin lähitulevaisuudessa. Lisäksi pohditaan vielä sitä, kehitetäänkö nykyisen henkilöstön osaamista vai onko tarvetta rekrytoida uusia työntekijöitä. Työnantajan kanssa käydään läpi myös mahdollisten työssäoppijoiden tarvetta sekä nuorten työllistämispotentiaalia.

Tavoitteet ja palveluprosessi

Tavoitteena on palvella työnantajia kokonaisvaltaisesti ja tukea heitä ennakoimaan muutostilanteita sekä löytämään niihin ratkaisuja ensisijaisesti oppisopimuskoulutuksen keinoin. Työnantajasuhteissa pyritään jatkuvuuteen ja aktiiviseen vuorovaikutukseen. Kartoituksen avulla on mahdollista käsitellä sellaisia yrityksen asioita, joista ei tule muutoin välttämättä keskustelua työnantajakäyntien yhteydessä. Tavoitteena on myös löytää uusia, etenkin nuorille soveltuvia oppisopimustyöpaikkoja sekä tiedottaa erilaisista oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksista.

Oppisopimustoimistot palvelevat työnantajia kartoituksen laatimisen jälkeen tarvittaessa laatimalla räätälöidyt koulutusratkaisut oppisopimuksella. Tässä yhteistyötä tehdään OppisopimusMylly – Vettä myllyyn –hankkeen kanssa. Jos työnantaja rekrytoi uusia työntekijöitä, voidaan tässäkin olla tukena ja hakea potentiaalisia henkilöitä mm. yhteistyöverkostojen kautta. Oppisopimuskoulutuksen käynnistyttyä koulutussuunnittelija / -tarkastaja tukee opiskelijaa ja työpaikkakouluttajaa työpaikalla tapahtuvan ohjauksen toteuttamisessa. Tavoitteena on solmia kumppanuuksia työnantajien kanssa sekä palvella heitä pitkäjänteisesti osaamisen kehittämisen kysymyksissä.

Pilotti nykyisille asiakkaille ja uusien yritysten lähestyminen

OSAOn Oppisopimusyksikössä, Keski-Pohjanmaan oppisopimustoimistossa, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymässä sekä Kainuun ammattiopiston Oppisopimuspalveluissa toteutetaan aluksi pilotti uuden toimintamallin käyttöönottamiseksi tekemällä osaamistarvekartoituksia nykyisille asiakkaille. Pilotin jälkeen koostetaan saadut kokemukset, kehitetään tarvittaessa toimintamallia sekä käynnistetään kartoitusten tekeminen uusille asiakasyrityksille. Kun työnantajalla ei ole aiempaa kokemusta koulutusmuodosta, tiedotetaan oppisopimuskoulutuksen erilaisista mahdollisuuksista. Ensisijaisesti kohdennetaan palveluita pieniin yrityksiin sekä haja-asutusalueiden työnantajille, joissa tieto oppisopimuskoulutuksesta voi olla vähäinen. Tarkoituksena on tehdä kartoituksia myös työllistäville toimialoille, jotta uusia oppisopimustyöpaikkoja löytyisi.

Projektin muut toimijat ja tavoitteet

Opsodiili Pohjoinen -projektissa on OSAOn Oppisopimusyksikön lisäksi mukana viisi muuta toimijaa: Keski-Pohjanmaan oppisopimustoimisto, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, Kainuun ammattiopisto Oppisopimuspalvelut, Lapin oppisopimuskeskus sekä Kemi-Torniolaakson koulutuskuntayhtymä Lappia, Oppisopimustoimisto. Näistä kolme ensimmäistä (KPEDU, JEDU ja KAO) tekevät osaamistarvekartoituksia OSAOn mallilla sekä Redu ja Lappia jatkavat C&Q-kartoitusten tekemistä hankkeessa. Projektin loppupuolella on tarkoitus käydä läpi näiden eri mallien toimivuutta ja vaikuttavuutta.

Opsodiili Pohjoinen -projektin toisena päätavoitteena on oppisopimuskoulutuksen tiedotuksen kehittäminen ensisijaisesti työnantajien suuntaan. Projektissa kuunnellaan tässäkin asiassa työnantajien tarpeita ja kehitetään toimintaa sen mukaisesti. Tarkoituksena on kokeilla ja kehittää uusia tiedotuksen kanavia sekä selkiyttää tiedotuksen sisältöjä työnantajalähtöisiksi. Kehittämistyössä huomioidaan myös valtakunnallisessa Opsodiili-koordinaatiohankkeessa tehtävä työ ja materiaalit sekä jalkautetaan niitä alueelle.

Terhi Halonen, Oulu

Terhi Halonen, Oulu

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s