Yrittäjyysvalmiuksia oppisopimuksella

imageJoonatan Turunen on 23-vuotias espoolainen sisustus- ja lahjatavara-alan yrittäjä. Nuoresta iästään huolimatta yrittäjyyskokemusta on ehtinyt karttua; hän on toiminut täysipäiväisesti yrittäjänä jo 2 vuotta. Turusen yrityksen nimi on Vendo Finland Oy. Hän työllistää itsensä lisäksi yhden henkilön – tyttöystävänsä Marina Moreliuksen espoolaisen kauppakeskus Liilan Design Outlet Pop Upissa. Lisäksi Turusella on tavaramyyntiä Orimattilassa, Salossa ja Ylöjärvellä Megamyynti Areena -ketjun yhteydessä. Systeemi toimii vuokra/provikkaperiaatteella.

Sain itse tutustua Turuseen solmiessani hänelle yrittäjän oppisopimuksen yrittäjän ammattitutkintoa varten. Yrittäjän oppisopimus edellyttää päätoimista yrittäjänä toimimista. Yrittäjällä ei ole työpaikkaohjaajaa, vaan mentor eli toinen yrittäjä, joka voi antaa asiantuntemustaan ja näkemystään yrittäjäopiskelijan käyttöön opintomatkan varrella.

Yrittäjän oppisopimuksessa on samat pääperiaatteet kuin tavallisessakin oppisopimuksessa; pääosa opinnoista tapahtuu omien työtehtävien yhteydessä ja välillä käydään oppilaitoksessa tietopuolisessa opetuksessa hakemassa eväitä teoriapuolen oppimiseen.

Turunen on peruskoulun jälkeen opiskellut lukiossa, joka jäi loppumetreillä kesken työelämän houkutusten vuoksi. Turunen oli töissä mm. CityMarketissa, Sotkassa, Shellillä ja Orionilla. Orionia lukuun ottamatta hän teki kaupan alan töitä. Orionilla hän teki lääketarkastustöitä infektiopakkaamossa. Kaupan alan töissä ja Orionilla töitä paiskiessa kului lukion jälkeen noin kaksi vuotta. Turunen etsi töiden kautta omaa polkuaan ja omaa juttuaan, mutta sitä ei löytynyt. Jossain vaiheessa nuoren miehen mieleen juolahti, että jokin paperi (eli tutkinto) olisi hyvä olla ja että töitä ei niin vain saa. Yrittäjyys alkoi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta – miksi en voisi kokeilla työllistää itse itseäni?

”En halunnut olla pätkähommissa loppuelämääni ja halusin nähdä asioita laajemmin. ”, Turunen sanoo.

”Ensimmäisenä perustin verkkokaupan, jossa myin aurinkolaseja. Välillä myin aurinkolaseja provikalla kirppareilla. Yrittäjyys ei yksistään elättänyt, vaan tein myös keikkatöitä.”

Turunen ei muista aivan tarkalleen miten tuli kuulleeksi yrittäjän oppisopimusvaihtoehdosta.

”En tarkalleen muista miten kuulin oppisopimuksesta, joku vinkkasi siitä, mutta en muista kuka. ”

Kysyttäessä miten Turunen päätyi juuri yrittäjän ammattitutkintoon, hän kommentoi seuraavaa: ”Uskoin omaan aurinkolasibisnekseeni ja kukaan ei osannut vastata kysymyksiini. Halusin itse oppia asiat ja olla täysipäiväisesti töissä. Siinä oppii itse parhaiten, kun on paljon vastuuta. ”

Turunen aloitti yrittäjän ammattitutkinto-opinnot yrittäjän oppisopimuksella vuoden 2014 kesän kynnyksellä.

”Omnian aikuisopistossa aloin tehdä liiketoimintasuunnitelmaa ja miettiä, mihin keskityn yrittäjyystoiminnassani ja sain toimintaani suunnitelmallisuutta. Opintojen aikana tapasin erilaisia liiketuttavuuksia ja päädyin sisustusalalle. Tein Omniassa liiketoimintasuunnitelman ja kouluttajan opeilla opin hakemaan esim. Finnverasta lainaa yritystoiminnan laajentamiseen. ”

Kysyttäessä, mitä muuta Turunen sai irti teoriapuolisista opinnoista, hän sanoo, että: ”Opin tulkitsemaan numeroita ja toimimaan suunnitelmallisemmin. Taloushallinnon tutkinnon osa antoi itsevarmuutta toiminnan pyörittämiseen, jotta se ei ole ihan retuperällä, toisin sanoen, ettei ala myydä sitä ja tätä ja konkka tuleekin ensi viikolla. Epäilen, että ilman koulua olisin konkurssissa. ”

Entä miten opinnot etenivät ja saiko hän niistä hyviä eväitä yritystoimintaasi varten? ”Ilman koulua en olisi tässä.”, Turunen vastaa.

Tiedusteltaessa miten Turunen koki oppisopimusopiskelun ja suosittelisiko hän sitä muille, tuli vastaus kuin apteekin hyllyltä: ”Suosittelen ehdottomasti kaikille, jotka harkitsevat yrityksen perustamista tai yritysidean vaihtamista! Yrittäjän maailma avautuu opinnoissa aivan eri tavalla. Muiden yrittäjäopiskelijoiden ideoiden kuunteleminen oli hedelmällistä ja voit tasapainotella siinä, mitä itse teet ja mitä muut tekevät. ”

Muiden tutkintojen suorittaminen oppisopimuksella tulevaisuudessa ei ole sekään ihan pois suljettua: ”Ikinä ei voi olla valmis; haluaisin vielä kunnolla oppia kirjanpitoa. Haluan vieläkin enemmän kokemusta yrittäjyydestä. Tällä hetkellä kirjanpito on ulkoistettu, mutta haluaisin tehdä asiat jatkossa itse…Unelmani on se, että saisin ainakin yhden vakituisen kivijalkamyymälän ja toimisin maahantuojana”

Voisitko kuvitella palkkaavasi oppisopimusopiskelijan työntekijäksi? ”Kyllä! Siksi, että täällä on monia asioita, joita voi opetella itse ja voin itse opettaa talon tavoille alusta asti. Koin itse isommissa firmoissa, että perustyöntekijä ei saa vastuuta, etkä sä pääse prosessin alusta mukaan. Ollessasi itse yrittäjänä joudut miettimään itse kaiken alusta loppuun.”

Yrittäjän oppisopimuksessa olennainen rooli on myös mentorilla. Miten yhteistyö mentorin kanssa sujui Turusella?

”Mentor auttoi myös osaltaan ymmärtämään lukuja. Kokeneena yrittäjänä hänellä oli pokkaa sanoa suoraan asiat, esim. jos jokin ideani oli hänen mielestään ja kokemuksensa kautta katsottuna huono. Hän pyysi minua pistämään ensin paperille asioita.”

Mitä Turunen haluaisi sanoa yrittäjyydestä haaveileville tai jo toimiville yrittäjille?

”Ei kannata ikinä ajatella niin, ettei pystyisi tekemään jotain. Nykyään pystyy tekemään, mitä vaan haluaa, jos haluaa. Ei kannata lannistua. Teorioillakin puhuttiin siitä, että jos jokin menee huonosti, ei maailma siihen kaadu. Se ei kaadu edes konkurssiin. Aina on keinot päästä ylös.”

”Oppisopimus on hyvä väylä kouluttautua. ”Kun sä näet tien opintojen päättyessä, sä ainakin tiedät miten se tie on rakennettu. Se on just se tie, joka avaa mahdollisuudet kaikkeen.

On tosi siistiä, että mulla on oma liike ja saan päättää myytävistä tuotteista, palkattavista henkilöistä ja lisäksi saan työllistää itseni ja tyttöystäväni. ”

Onko vielä jotain lisättävää? ”Suuret tekijät voivat välillä vetää kylmäksi, mutta siitäkin pitää vaan ottaa voimaa itseensä. Meidän kilpailuvalttimme ovat laadukkaat, mutta kohtuuhintaiset sisustustuotteet ja erinomainen palvelu ja tekemisen into”

Elätkö unelmaasi? ”Kyllä mä elän. Kyllä mä olen tällä hetkellä tyytyväinen”.

Terhi

Terhi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s